Ummetuksen ravitsemushoito

TherapiaFennica

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Marja Aho ja Minna Matikainen

Ummetus on suolen toimintahäiriö, jossa ulostuskertoja on alle kahdesti viikossa, ulosteet ovat kovia ja määrältään vähäisiä. Ummetus on yleisempää naisilla ja iäkkäillä ihmisillä. Vähäkuituinen ruokavalio, niukka nesteen saanti, liikunnan puute ja epäsäännölliset ulostamistavat ovat usein erityisesti lievän ummetuksen syynä. Raskauteen ja ärtyvän suolen oireyhtymään sekä moniin sairauksiin esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan, diabetekseen, uremiaan ja Hirschsprungin tautiin voi liittyä ummetusta. Selkäydinvamma johtaa yleensä aina vaikeaan ummetukseen. Lääkkeistä esimerkiksi rautavalmisteet, diureetit, tavalliset särkylääkkeet, antikolinergit, morfiini ja muut voimakkaat kipu- ja psyykenlääkkeet, papaveriini ja laksatiivien väärinkäyttö voivat aiheuttaa ummetusta.

Ruokavaliohoito

Kuitu lisää ulosteen massaa ja paksusuolen bakteerimäärää. Kuidun ansiosta ruoan kulku suolessa nopeutuu, ulostamistiheys lisääntyy ja suolen sisäinen paine laskee. Kuitupitoinen, runsaasti täysjyväviljaa, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä ruokavalio on tehokas ummetuksen ennaltaehkäisyssä. Ummetuksen hoidossa tehokkainta on liukenematon kuitu. Liukoiset kuidut sen sijaan eivät juurikaan lisää ulostemassaa, mutta niillä on muita positiivisia vaikutuksia.

Ruoan kuitupitoisuutta ja -valikoimaa on hyvä lisätä vähitellen, koska tottumattomalle kuiduista aiheutuu aluksi ilmavaivoja. Runsaskuituista ruokavaliota noudatetaan useampi viikko ennen kuin ruokavaliomuutoksen teho saavutetaan. Näistä on tärkeää kertoa potilaalle, sillä muuten potilas helposti luopuu ruokavaliomuutoksista. Vuodelevossa olevalle potilaalle tai potilaalle, jolla on striktuuroita suolessa, suositellaan hyvin varovaista kuitupitoisuuden lisäämistä.

Nesteen käytön lisääminen on muistettava varsinkin leseiden käytön yhteydessä, sillä ne sitovat itseensä paljon vettä ja turpoavat suolistossa moninkertaisesti. Sokerijuurikaskuitu on hyvä vaihtoehto leseille ja sopii esimerkiksi keliaakikoille. Myös pellavansiemeniä voidaan käyttää noin 1 rkl päivässä.

Luumujen teho ummetukseen perustuu kuituun ja laksatiivisesti vaikuttavaan difenyylisatiinin. Luumuja voidaan kokeilla nauttimalla aamulla tai illalla 4-8 vedessä liotettua luumua. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää luumumehua tai -sosetta. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös esimerkiksi rusinat, taatelit ja viikunat. Luumuja ei tulisi käyttää päivittäin, sillä suolisto saattaa tottua difenyylisatiinin laksatiiviseen vaikutukseen. Myös maitohappobakteereja sisältävillä tuotteilla voi olla ummetusta helpottava vaikutus.

Ruokavalion periaatteet

  • suositaan joka aterialla täysjyväleipää tai täysjyväpuuroja sekä muita kuitupitoisia viljavalmisteita
  • käytetään runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä sellaisenaan että kypsennettynä
  • juodaan paljon, jopa 8-10 lasillista päivässä esimerkiksi vettä, laimeaa mehua, kivennäisvettä, kotikaljaa, ruokajuomana esimerkiksi vähärasvaista piimää
  • aloitetaan leseiden käyttö 1-2 tl päiväannoksella ja määrää lisätään vähitellen muutaman viikon aikana täyteen annokseen 3-6 rkl päivässä
  • luumuja voi käyttää muutamana päivänä viikossa

Lasten ummetus

Leikki-iässä ummetus on yleistä. Yksipuolinen vähäkuituinen ruokavalio, niukka nesteen saanti, vähäinen liikunta ja epäsäännölliset ulostamistavat johtavat helposti myös lapsilla ummetukseen. Mikäli lapsen ummetus ei korjaannu ruokavalio- ja elintapamuutoksilla, tarvitaan tueksi ulostuslääkkeitä.

Ruokavalion periaatteet

  • monipuolinen, kuitupitoinen ruokavalio
  • riittävä nesteen saanti
  • täysjyväleipää tai -puuroa joka aterialle
  • kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivittäin useammalla aterialla
  • säännöllinen ateriarytmi.

Maidon ja hapanmaitovalmisteiden suositeltava käyttömäärä on 5-6 dl päivässä. Lisäksi suositellaan juustoa pari siivua. Joskus ummetuksen taustalla on suuri maidon ja maitovalmisteiden käyttömäärä, jolloin ruoan kuitupitoisuus jää pieneksi. Leseitä voidaan käyttää totuttelun jälkeen yhteensä 1-3 rkl päivässä riittävän nesteen kera. Pellavansiemeniä ei suositella lapsille. Luumuja ja muita kuivattuja hedelmiä voidaan kokeilla liotettuna muutama kappale kerrallaan. Mallasuutetta voidaan antaa maitoon, veteen tai ruokiin sekoitettuna 1-2 tl kerrallaan, yhteensä korkeintaan 50 ml päivässä.

Ravitsemusterapeutin konsultaatio on tarpeen, jos lapsella on toistuvasti ummetusta tai ummetus pitkittyy.

Divertikuloosi

Paksunsuolen divertikuloosia, umpipussitautia, tavataan varsin usein iäkkäillä potilailla ja potilailla, jotka kärsivät ärtyvän paksusuolen oireyhtymästä. Suuri osa potilaista on oireettomia. Taudin rauhallisessa vaiheessa kuitupitoisesta ruokavaliosta voi olla hyötyä. Ruoan kuitupitoisuuden lisääminen tehdään asteittain ja samalla huolehditaan riittävästä nesteen saannista (katso yllä).

Kirjallisuutta

Lapsi, perhe ja ruoka. Sosiaali- ja terveys-ministeriön julkaisuja 1997:7.

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Ruokavalio-ohjeita ummetuksen hoitoon. Dieettimedia Oy 2000.

Takaisin lukuun Ravinto sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Näkymät
Henkilökohtaiset työkalut
Valikko